Αριστοτέλης

Ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της κλασσικής εποχής θεωρείται ο Αριστοτέλης. Γεννήθηκε το 384 π.χ. στα Στάγιρα της Χαλκιδικής και οι γονείς του ήταν ο νικόμαχος και η φαιστιδα. Ο Αριστοτέλης από μικρός έχασε τους γονείς του και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην αταρνεια της τρωαδας.γυρω στα 367 π.χ. εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην ακαδημία του Πλάτωνα όπου και αρίστευσε. Το 342 τον κάλεσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας φίλιππος και ανέλαβε την εκπαίδευση του δεκατριετους Αλέξανδρου.

Η εκπαίδευση του Αλέξανδρου σταμάτησε διότι ο φίλιππος τον προετοίμαζε για την εκστρατεία εναντίον των περσών. Για τον λόγο αυτό ο Αριστοτέλης επέστρεψε στην Αθήνα το 335 π.χ. και άρχισε να διδάσκει περιφερόμενος στα σοκάκια και τους δρόμους της Αθήνας μαζεύοντας έτσι πολλούς μαθητές γι αυτό και η σχολή του ονομάστηκε περιπατητική.

Ξεχώρισε για την πρωτοφανή διάνοια και την εργατικότητα του. Ο Αριστοτέλης είναι ο ιδρυτής του θετικισμού και δημιούργησε τις επιστήμες της λογικής, της ψυχολογίας, της ρητορικής, της φυσικής και της μεταφυσικής.

Η μεγαλοφυΐα του Αριστοτέλη δεν άρεσε όμως σε πολλούς αθηναίους φιλοσόφους, οι οποίοι τον κατηγορούσαν και τον έτριζαν. Ο Αριστοτέλης μην αντέχοντας τον πόλεμο που του έστησαν κατέφυγε στο εξοχικό σπίτι που είχε στην Χαλκίδα όπου και αργότερα πέθανε εκεί. Αυτοεξόριστος και πικραμένος ο σωρός του μεταφέρθηκε στην γενέτειρα του πόλη στα Στάγιρα όπου οι συμπολίτες του ανέγειραν βωμό προς τιμή του. Ο Αριστοτέλης έγραψε 33 έργα πολύ σημαντικά έργα όπως οικονομικός, μετεωρολογικά, ρητορική, περί ουρανού, περί κόσμου, φυσικά, περί ψυχής και πολλά.