Ο χάρτης του Αγίου Όρους

Ο Πύργος του Προσφορίου βρίσκεται στην Ουρανούπολη δίπλα στο γραφικό λιμανάκι όπου ξεκινούν τα ferryboat για το Άγιο Όρος. Σήμα κατατεθέν της Ουρανούπολης είναι ο Πύργος του Προσφορίου στο οποίο όφειλε παλαιοτέρα και το όνομα της.

Από έγραφα γνωρίζουμε ότι κτίστηκε πριν από το 1344 και ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, στο οποίο άνηκε ολόκληρη η γύρω περιοχή από το 1018 μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή, οπότε τα κτήματα μοιράστηκαν στους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην γύρο περιοχή με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες.

Το 1928 ως μελή ανθρωπιστικών οργανώσεων εγκαταστάθηκαν στον πύργο ένα ζευγάρι αγγλικής και αυστραλιανής καταγωγής ο Sidney και η Joyce lock. Η προσφορά τους στη ζωή του τόπου ήταν πολύ σημαντική.

Η Joyce Lock έδειξε στις γυναίκες του χωριού πως να υφαίνουν χειροποίητα χαλιά από γιδοτριχα σε σχέδια που έφτιαχνε ο σύζυγος της αντιγράφοντας αγιορείτικα και ανατολικά μοτίβα.

Για περισσότερα από 50 χρόνια πρόσφεραν μεγάλο κοινωνικό έργο στους κατοίκους της Ουρανούπολης , έγραψαν βιβλία και περιποιήθηκαν τον Πύργο.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πύργο του Προσφορίου και να θαυμάσετε πολλά ευρήματα της αρχαιότητας από τις περιοχές του Άθωνα, της Ιερισσού, της Βαρβάρας, της Μεγάλης Παναγίας, του Παλαιοχωρίου, των Σιδηροκαυσιων και της Μονής ζυγού.