Άξιον Εστί – πρωτάτο Καρύων
Η θαυματουργή αυτή εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του πρωτάτου των Καρυών
Κουκουζέλισα – Ιερή Μονή Μεγίστης Λαύρας
Μπροστά σε αυτήν την εικόνα τελούνταν από παλιά στη Λαύρα η αγρυπνία του Σαββάτου του ακάθιστου ύμνου
Οικονόμισσα – Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας
Η εικόνα αυτή ζωγραφίστηκε σε ανάμνηση των λόγων της Θεοτόκου προς τον ιδρυτή της Λαύρας Άγιο Αθανάσιο τον αθωνίτη.
Παραμυθιά – Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Η εικόνα είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξί χώρο του ομώνυμου παρεκκλησιού της μονής.
Εσφαγμένη – Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Για την εικόνα αυτή διηγούνται ότι πληγώθηκε από το μαχαίρι ενός δύστροπου ιεροδιάκονου και εκκλησιάρχη. Η εικόνα είναι τοποθετημένη στο νάρθηκα του παρεκκλησιού του Άγιου Δημήτριου.
Ελαιοβρύτισσα – Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Βρίσκεται στο “δοχείο” (αποθήκη υγρών) της μονής Βατοπεδίου. Η εικόνα έχει θαυμάσια ευωδιά και λέγεται αλλιώς και δοχειάρισσα.
Πυροβοληθείσα – Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Όταν το 1822 το Άγιον Όρος καταλείφθηκε από τους τούρκους, ένας στρατιώτης πυροβόλησε την εικόνα της Θεοτόκου, η σφαίρα πλήγωσε το δεξί χέρι της παναγίας, αμέσως ο ιερόσυλος παραφρόνησε και κρεμάστηκε σε μια ελιά απέναντι από την είσοδο της μονής.
Πορταΐτισσα – Ιερά Μονή Ιβήρων
Θεωρείται εγγύηση για την προστασία του αγιορείτικου μοναχισμού. Βρίσκεται σε παρεκκλήσι στην είσοδο της μονής στο ίδιο χώρο με λείψανα αγίων. Στην αριστερή πλευρά στο τμήμα της καρδιάς κατά την τουρκοκρατία μαχαιρώθηκε από κάποιον τούρκο πολεμιστή και έτρεξε αίμα. Ο τούρκος έκπληκτος από το γεγονός παρέμεινε στη μονή και έγινε μονάχος.
Τριχερούσα – Ιερά Μονή Χιλανδαρίου
Η εικόνα αυτή είναι εκείνη στην οποία προσευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο δαμασκηνός κρατώντας κομμένο το δεξί του χέρι με το οποίο έγραψε τους λόγους υπέρ των αγίων εικόνων και το οποίο του κόπηκε από επιβουλή των εικονομάχων.
Γαλακτοτροφούσα – Ιερά Μονή Χιλανδαρίου
Η εικόνα αυτή δωρίθηκε από τους πατέρες της λαύρας του Άγιου Σάββα στον Άγιο Σάββα αρχιεπίσκοπο Σερβίας κατά την επίσκεψη του εκεί.
Μυροβλύτισσα – Ιερά Μονή Διονυσίου
Συμφώνα με επιγραφή που βρίσκεται επάνω σε ασημένια πλάκα στον πίσω μέρος της εικόνας δωρίθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό στο όσιο Διονύσιο κτήτορα της μονής. Ο ακάθιστος ύμνος ψάλθηκε για πρώτη φορά μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Σήμερα φυλάσσεται σε παρεκκλήσι όπου διαβάζονται καθημερινά οι χαιρετισμοί.
Φοβερά Προστασία – Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου
Η εικόνα αυτή της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μεγάλη πυρκαγιά στο μετόχι της μονής στην Κρήτη.
Γερόντισσα – Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Βρίσκεται στο καθολικό της μονής και η παναγία παριστάνεται σε όρθια στάση δέησης χωρίς τον Χριστό.
Προαναγγελλόμενη ή του ακάθιστου – Ιερά Μονή Ζωγράφου
Η εικόνα αυτή κατά την εποχή του Μιχαήλ Παλαιολόγου προανήγγειλε στους γέροντες της μονής την εισβολή λατινοφρόνων με σκοπό την υποταγή της. Την ώρα που απάγγελλαν τον ακάθιστο ύμνο.
Επακούσα – Ιερά Μονή Ζωγράφου
Βρίσκεται στο ιερό βήμα του καθολικού της μονής. Σε αυτή προσευχήθηκε ο όσιος Κοσμάς ο ζωγραφίτης μέσα στο ναό και η παναγία του απάντησε δείχνοντας του τον δρόμο για να αναχωρήσει από τη μονή και να έχει ησυχαστικό βίο.
Γοργοεπήκοος – Ιερά Μονή Δοχειαρίου
Η θαυματουργή εικόνα αυτή της παναγίας βρίσκεται εξωτερικά της τράπεζας στον ανατολικό τοίχο και προς τα δεξιά της εισόδου. Εκεί βρίσκεται και το παρεκκλήσι της. Είναι γνωστή για τα πολλά θαύματα της. Κατά την παράδοση ένας μοναχός περνούσε από μπροστά της με αναμμένα δαδιά. Τότε άκουσε μια φωνή να του λέει “σβήσε τα δαδιά γιατί με καπνίζεις”. Αυτός παράκουσε τότε η παναγία τον τιμώρησε χάνοντας το φως του. Μετά από πολλές προσευχές η παναγία τον συχώρεσε δίνοντας του πάλι το φως του.
Γλυκοφιλούσα – Ιερά Μονή Φιλοθέου
Είναι από τις εικόνες που διασώθηκαν από την εικονομαχία. Άνηκε στην Βικτωρία που ήταν γυναίκα εικονομάχου. Η Βικτωρία για να μην την παραδώσει την έριξε στην θάλασσα και έτσι έφτασε κολυμπώντας στον αρσανά της μονής Φιλοθέου. Η εικόνα έχει δυο όψεις με την σταύρωση στο πίσω μέρος και βρίσκεται στο καθολικό της μονής.
Μυροβλύτισσα – Ιερά Μονή Αγίου Παύλου
Η εικόνα τα παλαιοτέρα χρόνια βρισκόταν σε μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που ονομάζονταν μυρελαίου. Στο Άγιο Όρος την έφερε ο Άγιος Παύλος ο ξηροποταμηνός και την αφιέρωσε στην μονή. Η εικόνα χάρη του θεού άρχισε κάποτε να βλύζει μύρο και έτσι ονομάστηκε μυροβλύτισσα.
Οδηγήτρια – Ιερά Μονή Ξενοφώντος
Η εικόνα αυτή βρισκόταν στην μονή Βατοπεδίου και ενώ ήταν κλειδωμένη στο ναό ξαφνικά έφυγε από την θέση της και βρέθηκε στην μονή Ξενοφώντος. Τότε οι πατέρες την έβαλαν ξανά στην αρχική της θέση αλλά πάλι ξαναέφυγε. Από τότε και μετά βρίσκεται στο καθολικό της μονής Ξενοφώντος
Παλαιολογίνα – Ιερά Μονή Γρηγορίου
Η εικόνα της Θεοτόκου χαρακτηρίζεται από γλυκό και συνάμα πένθιμο ύφος, ενώ κρατά τον Χριστό. Κατά την διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς το 1762 που κάηκε το καθολικό της μονής η εικόνα βρέθηκε επάνω στις στάχτες αβλαβή.
Αντιφωνήτρια – Ιερά Μονή Κωσταμονίτου
Άλλη μια εικόνα της παναγίας που παρουσιάζεται να κρατά τον Χριστό στο δεξί της χέρι. Βρίσκεται στο καθολικό της μονής και είναι γνωστή για τα πολλά θαύματα της.
Κτιτόρισσα ή βηματάρισσα – Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Όταν έγινε η επιδρομή των αράβων στη μονή ο επιμελητής του ιερού βήματος που ονομάζεται βηματαρης έκρυψε την εικόνα μέσα σε ένα φρεάτιο μαζί με ένα σταυρό και πολλά άλλα αντικείμενα προβάλλοντας μπροστά του μια αναμμένη λαμπάδα. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και οι μοναχοί οδηγηθήκαν στην Κρήτη. Μετά από 70 χρόνια ο ιεροδιάκονος απελευθερώθηκε, γύρισε τότε στο μοναστήρι, άνοιξε το φρεάτιο και βρήκε την εικόνα της παναγίας όρθια μαζί με τον σταυρό επάνω στο νερό και την λαμπάδα ακόμα αναμμένη.