Διαμονητήριο Αγίου Όρους

Για να επισκεφτείτε το Άγιο Όρος πρέπει να έχει εκδοθεί προηγουμένως διαμονητήριο στο όνομα σας.

Για την έκδοση του διαμονητήριου πρέπει να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία, πρώτα πρέπει να τηλεφωνήσετε περίπου πριν από ένα μήνα στο γραφείο προσκυνητών στην Θεσσαλονίκη που βρίσκετε στην οδό Εγνατίας 109, και έχει τηλέφωνο 2310-252575 και fax 2310-222424.

Στην συνέχεια πρέπει να ενημερώσετε τον αρμόδιο υπάλληλο για την ημερομηνία που θέλετε να εισέρθετε στο Άγιο Όρος αφού πρώτα έχετε τηλεφωνήσει στις Ιερές Μονές και έχετε εξασφαλίσει την διανυκτέρευση σας.

Το επόμενο βήμα που πρέπει ακολουθήσετε είναι να τηλεφωνήσετε στο γραφείο εισιτηρίων στην Ουρανούπολη και να κλείσετε θέση με το καράβι για την ημερομηνία που θέλετε στα τηλέφωνα 23770-71149, η 23770-71041, και fax 23770-71016.

Το διαμονητήριο που θα εκδοθεί στο όνομα σας θα το παραλάβετε από το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη την ημέρα που θα εισέρθετε στο Άγιο Όρος και η διάρκεια του είναι για 4 ημέρες.

Το γραφείο προσκυνητών βρίσκετε στην είσοδο της Ουρανούπολης δίπλα στο πρατήριο υγρών καυσίμων και το τηλέφωνο του είναι 23770-71422.

Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 7.30 το πρωί και για να παραλάβετε το διαμονητήριο σας χρειάζεται η αστυνομική σας ταυτότητα και το ποσό των 20 ευρώ, αφού παραλάβετε το διαμονητήριο σας στην συνέχεια θα μεριμνήσετε για την παραλαβή του εισιτηρίου για το καράβι από το γραφείο που βρίσκετε κοντά στον πύργο της Ουρανούπολης.

Σε περίπτωση που για λόγο θαλασσοταραχής δεν υπάρχει καράβι για να εισέρθετε στο Άγιο Όρος το ίδιο διαμονητήριο ισχύει για την επομένη ημέρα και δεν ακυρώνετε.

Το δικαίωμα έκδοσης διαμονητήριου έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες καθώς και οι αλλοδαποί.

Το καράβι αναχωρεί καθημερινά στις 9.45 το πρωί και φτάνει στο λιμάνι της Δάφνης γύρω στις 12 το μεσημέρι, από εκεί με το λεωφορείο μπορείτε να πάτε στην πρωτεύουσα του Άγιου Όρους τις Καρυές.

Στις Καρυές υπάρχουν εστιατόρια και ξενοδοχείο, όσοι επιθυμούν να επισπευτούν διάφορα μοναστήρια, σκήτες ή κελιά μπορούν να ναυλώσουν τα μικρά λεωφορεία ή τα ταξί τύπου jeep. Για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε ή απορία έχετε καλέστε όλες τις ώρες στο τηλέφωνο 6974-953878 ή 23770-71544 στο ξενοδοχείο “Πανόραμα” στην Ουρανούπολη. Απαγορεύεται στο Άγιο Όρος η είσοδος σε αυτούς που έχουν απέλαση και λόγο κάποιων αξιέπαινων πράξεων είναι ανεπιθύμητοι από την Ιερά Κοινότητα. Επίσης στο Άγιο Όρος απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών όπως είναι παγκοσμίως γνωστό με το λεγόμενο “άβατο”. Οι επισκέπτες πρέπει να είναι σεμνά ντυμένοι και να μην έχουν μαζί τους βιντεοκάμερες. Απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών δίχως συνοδό, καθώς επίσης το κυνήγι και η οπλοκατοχή.